زنجبیل (Zingiber officinale)

کلیات

زنجبیل (Zingiber officinale) گیاهی بومی آسیا است. ادویه زنجبیل از ریشه گیاه می آید. به عنوان طعم دهنده غذا و دارو استفاده می شود.

زنجبیل حاوی مواد شیمیایی است که ممکن است حالت تهوع و تورم را کاهش دهد. به نظر می رسد این مواد شیمیایی در معده و روده کار می کنند ، اما ممکن است به مغز و سیستم عصبی برای کنترل حالت تهوع نیز کمک کنند.

مردم معمولاً از زنجبیل برای بسیاری از انواع تهوع و استفراغ استفاده می کنند . همچنین برای دردهای قاعدگی ، آرتروز ، دیابت، سردردهای میگرنی استفاده می شود.

اما شواهد علمی خوبی برای حمایت از بسیاری از این کاربردها وجود ندارد. همچنین شواهد خوبی برای حمایت از استفاده از زنجبیل برای COVID-19 وجود ندارد.

موارد استفاده

احتمالا موثر برای

تهوع و استفراغ ناشی از داروهای مورد استفاده برای درمان HIV /AIDS (تهوع و استفراغ ناشی از ضد ویروس): مصرف خوراکی زنجبیل به صورت روزانه، 30 دقیقه قبل از هر دوز درمان ضد رتروویروسی به مدت 14 روز، خطر تهوع و استفراغ را در بیماران دریافت کننده درمان HIV کاهش می دهد .

دردهای قاعدگی (دیسمنوره): مصرف خوراکی زنجبیل در 3-4 روز اول سیکل قاعدگی تا حدودی دوره های قاعدگی دردناک را کاهش می دهد. به نظر می رسد این دارو مانند برخی از داروهای ضد درد مانند ایبوپروفن ، مفنامیک اسید یا نوافن موثر است. مصرف زنجبیل همراه با داروهایی مانند مفنامیک اسید نیز مفید به نظر می رسد.

آرتروز: مصرف خوراکی زنجبیل می تواند درد را در برخی از افراد مبتلا به آرتروز کاهش دهد. اما به نظر نمی رسد استفاده از ژل یا روغن زنجبیل روی زانو کمک کننده باشد.

تهوع صبحگاهی: به نظر می رسد مصرف خوراکی زنجبیل باعث کاهش تهوع و استفراغ در برخی افراد در دوران بارداری می شود. اما ممکن است از برخی از داروهایی که برای حالت تهوع استفاده می شود کندتر عمل کند.

احتمالاً غیرموثر برای

درد عضلانی ناشی از ورزش: مصرف خوراکی زنجبیل باعث کاهش یا جلوگیری از درد عضلانی ناشی از ورزش نمی شود.

تهوع در اثر حرکت: مصرف خوراکی زنجبیل تا 4 ساعت قبل از سفر از تهوع جلوگیری نمی کند.

اثرات جانبی

هنگام مصرف خوراکی : زنجبیل احتمالا بی خطر است. می تواند عوارض جانبی خفیفی از جمله سوزش سر دل ، اسهال ، آروغ زدن و ناراحتی عمومی معده ایجاد کند. مصرف دوزهای بالاتر 5 گرم در روز خطر عوارض جانبی را افزایش می دهد.

هنگامی که روی پوست استفاده می شود : زنجبیل در صورت استفاده کوتاه مدت احتمالا بی خطر است. ممکن است برای برخی افراد باعث تحریک پوست شود.

بارداری : زنجبیل وقتی در غذاها خورده شود احتمالاً بی خطر است. مصرف خوراکی آن به عنوان دارو در دوران بارداری احتمالاً بی خطر است. ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد، بنابراین برخی از متخصصان توصیه می کنند که از آن نزدیک به تاریخ زایمان استفاده نکنید. اما به نظر می رسد استفاده از آن برای تهوع صبحگاهی بدون آسیب به نوزاد بی خطر باشد. قبل از استفاده از زنجبیل در دوران بارداری با متخصص تغذیه خود مشورت کنید .

شیردهی : زنجبیل وقتی در غذاها خورده شود احتمالاً بی خطر است . اطلاعات قابل اعتماد کافی برای دانستن اینکه آیا مصرف مقادیر بیشتر زنجبیل در دوران شیردهی بی خطر است یا خیر وجود ندارد. بهتر است از مصرف زیاد در دوران شیردهی خودداری کنید.

نوجوانان : مصرف زنجبیل در نوجوانان در 4 روز ابتدای دوره قاعدگی از طریق دهان احتمالا بی خطر است.

اختلالات خونریزی: مصرف زنجبیل ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد.

بیماری های قلبی : دوزهای بالای زنجبیل ممکن است برخی از بیماری های قلبی را بدتر کند .

جراحی : زنجبیل ممکن است لخته شدن خون را کند کند . ممکن است باعث خونریزی اضافی در حین و بعد از جراحی شود. استفاده از زنجبیل را حداقل 2 هفته قبل از جراحی متوقف کنید.

تداخلات

در مصرف همزمان زنجبیل و ترکیبات زیر محتاط باشید

داروهایی که لخته شدن خون را کند می کنند (داروهای ضد انعقاد / ضد پلاکت)

زنجبیل ممکن است لخته شدن خون را کند کند. مصرف زنجبیل همراه با داروهایی که لخته شدن خون را نیز کند می کنند، ممکن است خطر کبودی و خونریزی را افزایش دهد.

فن پروکومون (مارکومار، دیگران)

فن پروکومون برای کند کردن لخته شدن خون استفاده می شود. زنجبیل همچنین می تواند لخته شدن خون را کند کند. مصرف زنجبیل همراه با فن پروکومون ممکن است احتمال کبودی و خونریزی را افزایش دهد. دوز فن پروکومون شما ممکن است نیاز به تغییر داشته باشد.

وارفارین (کومادین)

وارفارین برای کند کردن لخته شدن خون استفاده می شود. زنجبیل همچنین می تواند لخته شدن خون را کند کند. مصرف زنجبیل همراه با وارفارین ممکن است احتمال کبودی و خونریزی را افزایش دهد. دوز وارفارین شما ممکن است نیاز به تغییر داشته باشد.

نیفدیپین (پروکاردیا)

مصرف زنجبیل همراه با نیفدیپین ممکن است لخته شدن خون را کند کرده و احتمال کبودی و خونریزی را افزایش دهد.

لوزارتان (کوزار)

زنجبیل می تواند میزان جذب لوزارتان را در بدن افزایش دهد. مصرف زنجبیل همراه با لوزارتان ممکن است اثرات و عوارض جانبی لوزارتان را افزایش دهد.

زنجبیل ممکن است با ترکیبات زیر تداخل کمی داشته باشد.

داروهای دیابت (داروهای ضد دیابت)

زنجبیل ممکن است سطح قند خون را کاهش دهد. مصرف زنجبیل همراه با داروهای دیابت ممکن است باعث کاهش بیش از حد قند خون شود. قند خون خود را به دقت کنترل کنید.

داروهای فشار خون بالا (مسدود کننده های کانال کلسیم)

زنجبیل ممکن است فشار خون را کاهش دهد. مصرف زنجبیل همراه با داروهایی که فشار خون را کاهش می دهند ممکن است باعث کاهش بیش از حد فشار خون شود. فشار خون خود را به دقت کنترل کنید.

سیکلوسپورین

مصرف زنجبیل دو ساعت قبل از مصرف سیکلوسپورین ممکن است میزان جذب سیکلوسپورین را در بدن افزایش دهد. این ممکن است عوارض جانبی سیکلوسپورین را افزایش دهد. اما به نظر نمی رسد که زنجبیل بر میزان جذب سیکلوسپورین در بدن با مصرف همزمان آنها تأثیر بگذارد.

مترونیدازول (Flagyl)

زنجبیل می تواند میزان جذب مترونیدازول را در بدن افزایش دهد. مصرف زنجبیل همراه با مترونیدازول ممکن است عوارض مترونیدازول را افزایش دهد.

دوز

زنجبیل معمولا در غذاها و به عنوان طعم دهنده در نوشیدنی ها مصرف می شود. به عنوان دارو، زنجبیل به اشکال مختلفی از جمله چای، شربت، کپسول و عصاره مایع موجود است. زنجبیل اغلب توسط بزرگسالان در دوزهای 0.5-3 گرم خوراکی روزانه تا 12 هفته استفاده می شود.

زنجبیل همچنین در ژل های موضعی، پمادها و اسانس های معطر درمانی موجود است. با متخصص تغذیه خود مشورت کنید تا بدانید چه نوع محصول و دوز ممکن است برای یک بیماری خاص بهترین باشد.

منبع: https://www.webmd.com

منبع: 

در facebook به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در email به اشتراک بگذارید