آیا بعد از خوردن شیر مشکلات گوارشی دارید؟

بهاره نیکویه، دکتری علوم تغذیه و رژیم درمانی

لوگو

عدم تحمل لاکتوز چیست؟

در افرادی که مبتلا عدم تحمل لاکتوز هستند، بعد از خوردن غذاها یا نوشیدنی های حاوی لاکتوز، علائم گوارشی مانند نفخ، اسهال، و گاز ایجاد می شود. لاکتوز یک قند است که به طور طبیعی در شیر و محصولات لبنی مانند پنیر و بستنی وجود دارد.

در عدم تحمل لاکتوز، لاکتوز نمی تواند در روده باریک جذب شود و باعث علائم گوارشی می شود.

لاکتوز

عوارض عدم تحمل لاکتوز چیست؟

اگر مبتلا به عدم تحمل لاکتوز هستید و به علت این مشکل مواد مغذی مانند کلسیم و ویتامین D را کمتر مصرف می کنید، ممکن است سلامتی شما تحت تاثیر قرار گیرد. مصرف شیر باعث مشکلات گوارشی  شما می شود ولی از سوی دیگر شیر منبع غنی از مواد مغذی مانند پروتئین، کلسیم و ویتامین D است و حذف این ماده غذایی از برنامه غذایی، برای شما سودمند نیست.

استخوان های شما در همه دوران زندگی به کلسیم کافی نیاز دارد و اگر کلسیم کافی دریافت نکنید استخوان های شکننده و ضعیفی خواهید داشت، که به این وضعیت پوکی استخوان گفته می شود.

علائم و علل عدم تحمل لاکتوز چیست؟

اگر مبتلا به عدم تحمل لاکتوز هستید، در عرض چند ساعت بعد از خوردن شیر و محصولات آن علائمی مانند نفخ، اسهال، گاز، تهوع، درد شکمی، صداهای شکم و استفراغ را خواهید داشت.

بسته به شدت عدم تحمل شما این علائم ممکن است خفیف یا شدید باشد.

لاکتوز

چگونه می توانید عدم تحمل را مدیریت کنید؟

در بیشتر موارد، با تغییر و اصلاح برنامه غذایی می توانید این مشکل را کنترل کنید.

در بیشتر افراد، فقط لازم است که مصرف مواد غذایی حاوی لاکتوز را کمتر کنند اما برای برخی افراد نیز حذف کامل این مواد لازم است.

استفاده از ترکیبات حاوی آنزیم لاکتاز نیز برای برخی افراد مفید است. ترکیبات لاکتاز قرص یا قطره هایی هستند که شامل آنزیم لاکتاز هستند که می تواند لاکتوز را تجزیه کند. شما می توانید قبل از خوردن محصولات لبنی، قرص های لاکتاز را بخورید.

البته قبل از استفاده از این قرص ها با متخصص تغذیه خود مشورت کنید. کودکان، مادران باردار و مادرانی که به کودک خود شیر می دهند نباید از این قرص ها استفاده کنند.

 چه برنامه غذایی مناسب شماست؟

حتما با متخصص تغذیه خود مشورت کنید تا مبتلا به کمبود مواد مغذی نشوید. برای مدیریت علائم عدم تحمل لاکتوز لازم است که مصرف محصولات لبنی را کنترل کنید. البته محققان پیشنهاد می کنند که بسیاری از افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز می توانند حدود 12 گرم لاکتوز را (مقدار موجود در یک لیوان شیر) بدون مشکل تحمل کنند.

توجه به نکات زیر برای شما مهم است:

  • از مقدار کم شیر و محصولات لبنی شروع کنید و آن ها را با غذاهای دیگر بخورید.
  • مقدار شیر و محصولات لبنی را کم کم به برنامه غذایی خود اضافه کنید.
  • ماست و پنیرهای سخت مانند پنیر چدار لاکتوز کمتری از باقی محصولات لبنی دارند و بهتر تحمل می شوند.
  • می توانید از شیر و محصولات لبنی بدون لاکتوز که در بازار وجود دارد استفاده کنید.

منابع غذایی دیگری که شامل کلسیم هستند را در برنامه غذایی خود بگنجانید. این منابع غذایی عبارتند از :

  • ماهی ها مانند ساردین که با استخوان خورده می شوند
  • بروکلی و سبزیجات سبز
  • مغزهایی مانند بادام
  • توفو
  • محصولات غنی شده با کلسیم
در مورد مصرف مکمل های غذایی با متخصص تغذیه خود مشورت کنید.

منبع: 

در facebook به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در email به اشتراک بگذارید